Wat is kinesiologie

Kinesiologie is een methode om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren.

 

Door het testen van spieren kan inzicht verkregen worden in de lichamelijke, psychische en de voedings- gesteldheid van een persoon.

 

Zo wordt getracht de achterliggende oorzaak van klachten (bijvoorbeeld allergieën, hoofdpijn, vermoeidheidsklachten, leerproblemen, stress) te achterhalen.

Het ‘testen’ gebeurt door met lichte druk op een arm te duwen. Als de arm gemakkelijk de druk kan tegen houden, is er geen sprake van stress. Als de arm niet gemakkelijk tegen gehouden kan worden, is er sprake van een dysbalans in het energiesysteem.

Voor het behandelen van klachten wordt gebruik gemaakt van technieken uit de chiropractie, acupunctuur, fysiotherapie, voedingsleer en orthomoleculaire geneeswijzen.

Dit kan bestaan uit massage en/of licht aanraken van acupunctuurpunten en/of het aanvullen van vitaminen en mineralen.

Omdat kinesiologie ook de psychische kant aanpakt, kunnen de spiertesten tevens inzicht geven in (vaak onbewuste) belemmerende overtuigingen en patronen. Met name kinesiologie is zeer geschikt om deze onbewuste patronen te doorbreken, zodat men weer meer keuze mogelijkheden krijgt om beslissingen te nemen. Op deze site worden de verschillende achtergronden en behandelmogelijkheden verder uiteen gezet.

Energie

Het lichaam kan gezien worden als één groot energie systeem. Deze energie wordt door middel van meridianen (energiebanen) door het lichaam geleid.

De ene meridiaan of energiebaan geeft zijn energie door aan de andere baan en zo ontstaat er een circulerend systeem.

Op deze manier krijgen alle organen, spieren, gewrichten, de huid, het bloed- en lymfesysteem, de hersenen etc. allemaal energie. Dit is te vergelijken met een tuinslang waar water doorheen stroomt.

Blokkades in het energiesysteem (vergelijk het geheel of gedeeltelijk dichtknijpen van de tuinslang) kunnen, als de blokkades langer blijven bestaan, klachten geven op allerlei gebieden.

De gezondheidsdriehoek

Om inzicht te krijgen op welke gebieden deze klachten kunnen ontstaan, maken we binnen de kinesiologie gebruik van de gezondheidsdriehoek. Deze driehoek is opgebouwd uit de begrippen: structuur, chemie en psyche. driehoek

Energieblokkades die zich als spierzwaktes uiten, kunnen door spiertesten worden opgespoord en door eenvoudige technieken worden gecorrigeerd. Spierspanning kan veranderen door:

  • Structuur: Ongelukken, eenzijdige belasting, verstappen, vertillen, spieren die te sterk of te zwak werken. Reflexen en evenwicht. Zintuigverwerking en zintuigwerking

  • Chemie: Reacties op voeding, allergieën, slechte of ongeschikte voeding, vertering van voeding, medicatie, vitaminen en mineralen tekorten, Te heftig of onvolledig werkend immuunsysteem  bij schimmels, parasieten en bacteriën. Neurotransmitters en hormoonwerking.

  • Psyche: Emoties, stress, angst, verdriet, woede, trauma

De mens is niet op te splitsen in delen, de mens werkt als geheel; een onbalans in het ene gebied heeft een effect op het andere gebied.

B.v. door een tekort aan bepaalde vitaminen kunnen spierzwaktes of zelfs emotionele stress ontstaan. Anderzijds kan het opheffen van een onbalans in het ene gebied weer en positief effect hebben op de andere gebieden.

Kinesiologie werkt preventief èn curatief op (kleine) ongemakken, pijn, voedingsproblemen en stress.

Door het versterken van de spieren en de energiebalans, eventueel in combinatie met aanvulling op voedingsgebied en/of inzichtgesprekken, verbetert de innerlijke en uiterlijke houding van de persoon. Dit vormt dan weer een optimale basis voor een goede gezondheid en geeft de mogelijkheid om soepel en flexibel mee te bewegen met steeds veranderende levensomstandigheden.