Orthomoleculaire geneeswijzen

Orthomoleculaire geneeswijzen houdt in dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt met natuurlijke stoffen en de oorzaak aanpakt i.p.v. symptomen te bestrijden.

Als je bv. moeite hebt met slapen, wordt nagegaan of je alle stoffen, die aanwezig moeten zijn voor de aanmaak van de hormonen die betrokken zijn bij het slapen, voldoende binnenkrijgt en verwerkt.
Er wordt zoveel mogelijk via voedingsadviezen geprobeerd om die tekorten aan te vullen.

Daarnaast kan het nodig zijn om natuurlijke supplementen zoals vitaminen of mineralen een tijdje te gebruiken.
Er kan echter een klacht ontstaan doordat het lichaam de opname of verwerking van bijvoorbeeld een vitamine blokkeert, waardoor deze stof onvoldoende beschikbaar is voor alle processen in het lichaam die deze stof nodig hebben. Met kinesiologie kan dit uitgetest en gecorrigeerd worden (Allergieën).

Micro-organismen als bacteriën, virussen, parasieten en schimmels kunnen het lichaam belasten. Normaal gesproken kan ons immuunsysteem deze belagers wel aan.
Door uiteenlopende oorzaken kan ons immuunsysteem echter verzwakt zijn en is er wat extra hulp nodig. Het kan zijn dat er dan homeopathische, orthomoleculaire (= natuurlijke) of reguliere middelen nodig zijn.